תת פעילות בלוטת התריס
מהי תת פעילות בלוטת התריס
מחסור ביצור הורמוני בלוטת התריס נגרם כשהיא מייצרת ומפרישה כמות קטנה מידי של ההורמונים.
בלוטת התריס מייצרת את הורמוני הגדילה, חילוף החומרים ושריפת המזון. תת פעילות בלוטת התריס שכיחה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים. כשנוצר מחסור בהורמוני בלוטת התריס, מועט חילוף החומרים בגוף. הסימפטומים של תת פעילות בלוטת התריס מתפתחים בהדרגה ולא תמיד הם ספציפיים דווקא לתת הפעילות ולכן לעתים ניתן לטעות בזיהויים.
בין התסמינים האפשריים לתת פעילות בלוטת התריס:-
עייפות, טמפרטורת גוף נמוכה, איבוד שיער, תגובות איטיות, אנמיה, עלייה במשקל, שינויים במצבי הרוח וקושי בריכוז, שרירים ומפרקים נוקשים וכואבים ולעיתים חולשת שרירים, פגיעה בפריון, החלשות המערכת החיסונית הפרעות במחזור החודשי ועוד.
בין הגורמים האפשריים לתת פעילות בלוטת התריס
מחלת השימוטו – מחלה אוטואימונית (מחלה הנגרמת כתוצאה מתגובה שגוייה של מערכת החיסון והיא תוקפת תאים ורקמות ללא סיבה חיצונית כמו חיידק או וירוס), במחלת השימוטו נוצרים נוגדנים הפוגעים בבלוטת התריס. מחלת השימוטו היא הגורם המוכר והשכיח ביותר לתת פעילות בלוטת התריס וכתוצאה מכך למחסור בהורמונים החיוניים אותם היא מפרישה.
- הקרנות לאזור הצוואר – מיקומה של הבלוטה בחלקו הקדמי של הצוואר הופך אותה לפגיעה בעת ההקרנות.
- שימוש בתרופות מסוימות – אף הוא עשוי להתברר לגורם אשר השפיעה על פעילותה של בלוטת התריס.
- מחסור ביוד – רוב תצרוכת היוד שלנו מגיעה מן המזון ולכן לתזונה הנכונה שכוללת דגים, ביצים חלב ומוצריו, ישנה משמעות גדולה.
- וכמובן שדלקת של בלוטת התריס אף היא יכולה להשפיע באופן ניכר על תקינות פעילותה.
אבחון תת פעילות של בלוטת התריס
תת פעילות של בלוטת התריס מאובחנת באמצעות בדיקת דם. באמצעות בדיקת הדם ניתן גם לברר אם מדובר במחלת השימוטו או בגורמים אחרים.
טיפול בתת פעילות של בלוטת התריס
ברוב המקרים, תת פעילות בלוטת התריס מטופלת על ידי החלפת כמות ההורמון שבלוטת התריס שלך כבר לא מייצרת באמצעות תרופות שונות הניטלות דרך הפה. תפקידן של התרופות הללו להגדיל את כמות ההורמון שמייצרת הבלוטה ואיזון הרמות ההורמונליות.
תזונה
למרות שבאמצעות התזונה בלבד לא ניתן לרפא תת פעילות של בלוטת התריס, לתזונה הנכונה והמותאמת יכולה להיות השפעה על רמות ההורמונים לדוגמא
1 תוספת אומגה 3 שמצויה בדגים שומניים.
2 דגנים מלאים
3 אגוזים עשירים בסלניום
4 אצות ים (חייבים לבדוק קודם לכן שאין לכם עודף יוד)
5 ויטמין D
לפרטים נוספים וקבלת מידע בקרו באתר: https://doctorzilber.co.il/