עצת המומחים

מידע חשוב לגבי הסכם ממון בין בני זוג

כשאישה וגבר נפגשים וניצתת האהבה, המון רגשות חיוביים מציפים את התודעה. כשבני זוג מחליטים על חתונה, האופטימיות בשיאה. אבל גם במצב כזה חשוב להישיר מבט למציאות: יותר ויותר זוגות בוחרים להתגרש, לעיתים פרק זמן קצר לאחר החתונה ולעיתים אחרי שנים רבות. במצב כזה, חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע שהנכסים שברשות בני הזוג יחולקו ביניהם שווה בשווה. אם אחד הצדדים הביא למערכת יחסים רכוש בקנה מידה גדול יותר מהצד השני, הוא עלול להיפגע כתוצאה מהחלוקה השוויונית – וזו למעשה הסיבה להמלצה לערוך הסכם ממון בין בני זוג.

מה כולל הסכם ממון בין בני זוג?

הסכם ממון בין בני זוג כולל קודם כל פירוט מדויק וחד-משמעי של אופן חלוקת הנכסים במקרה של פרידה. הסכם שנערך בעזרת עו"ד מנוסה יכלול התייחסות גם לנכסים עתידיים שכל אחד מהצדדים עשוי לקבל. בפרט כדאי לציין במפורש בהסכם ממון מה יעלה בגורלם של נכסים שיתקבלו בירושה או כמתנה, כלומר האם הללו יהיו משותפים או שמא הם ישויכו רק לצד שקיבל אותם.

כמו כן ניתן לקבוע בהסכם מדרגות – למשל חלוקה מסוימת במקרה של פרידה תוך שנתיים, וחלוקה שונה אם הנישואין יחזיקו מעמד 5 שנים או יותר.

מה לא נכלל בהסכמי ממון בין בני זוג?

הסכם ממון לא יכול לכלול סעיפים הנוגעים לילדים שטרם נולדו. הסיבה לכך פשוטה: לאף אדם אסור להתחייב בשם ילדיו שעדיין לא נולדו. גם אם יוצג לבית משפט לענייני משפחה הסכם חתום כדין, הוא יעדיף תמיד את טובת הילדים ולא יתייחס להסכם במקרים שעדיין הילדים טרם נולדו. כלל זה חל גם על מזונות ילדים וגם על וחלוקת זמני השהות.

הסכם ממון – לפני החתונה, וגם כשאין חתונה

עו"ד הילה וינטרוב, מומחית בעלת ניסיון רב בתחום דיני המשפחה, ממליצה על עריכת הסכם ממון בין בני זוג עוד לפני הנישואין – משום שלאחר החתונה, אין לצד שמעוניין בהסכם מנוף לחץ על הצד השני. כמו כן היא ממליצה על עריכת הסכם מסוג זה גם כשבני הזוג לא עומדים להתחתן באופן פורמלי. בהקשר זה חשוב לציין שחוק יחסי ממון בין בני זוג אינו חל על ידועים בציבור, ולכן במקרים אלו אף יותר מתמיד נדרשת הוודאות והבהירות שמעניק הסכם ממון מדויק.

דילוג לתוכן