מהי רפורמת הבגרויות?
במהלך השנים האחרונות הודיע שר החינוך על כניסתה של תכנית "ישראל עולה כיתה" תוכנית אשר מהווה את רפורמת הבגרויות החדשה וכמו גם, רפורמה בפסיכומטרי ותנאי הקבלה למוסדות הלימודיים השונים ברחבי מדינת ישראל. על מנת להבטיח כי אתם מבינים את הנושא לעומק, ריכזנו עבורכם במאמר הבא כל אשר צריך לדעת על רפורמת הבגרויות.
מה הצורך מאחורי רפורמת הבגרויות
על פי טענותיו של שר החינוך, מערכת החינוך במדינת ישראל היא כזו שבוחנת שינון שכן, לא קיים מקום רב לשיח בין המורה לתלמיד, באופן כזה שהאפשרות שלהם ללמוד תהיה על פי הדברים שמסקרנים אותם, במטרה להעמיק את תהליך הלמידה. בנוסף לשינויים ברפורמת הבגרויות, יתווספו פעילויות חברתיות חדשות, פעילויות המהוות מטלה נדרשת במהלך שנות הלימוד בתיכון. יחד עם זאת, יש לציין כי השינוי המשמעותי ביותר שבוצע במסגרת רפורמת הבגרויות הוא ביטול החובה בבחינת הפסיכומטרי שתנאי קבלה מקדים במוסדות הלימודיים הגבוהים. בימים אלה, במטרה להתקבל למוסדות הלימוד הגבוהה ולאוניברסיטאות השונות בפרט, עליכם להציע תעודת בגרות מלאה, כזו שמונה בתוכה ממוצע ציונים שעונה על דרישות המקצוע אליו אתם מעוניינים להתקבל, לצד הציון שלכם בבחינת הפסיכומטרי שיקבע את הממוצע שעל פיו יוחלט אם תתקבלו ללימודים או לא.
במידה ואין לכם את ממוצע הציונים המתאים עבור המקצוע בו אתם מעוניינים, תוכלו לבצע שיפור בגרויות , תהליך שיסייע לכם לענות על תנאי הקבלה של המוסד הלימודי בו אתם חושקים. מדובר למעשה על שינוי שיעניק לכל אותם תלמידים את האפשרות להרשם למוסדות הלימוד הגבוהים ללא צורך בבחינת פסיכומטרי, אלא רק על פי ממוצע בגרויות. יחד עם זאת, חשוב לציין כי כאשר מדובר על הפקולטות להנדסה ורפואה, ניכר כי הם עדיין יוכלו לשמור על הזכות לברור בתלמידים על פי הממוצע של מבחן הפסיכומטרי על ממוצע הבגרויות יחדיו.

הדברים שהשתנו עקב רפורמת הבגרויות
בשונה מפעם, בחינות הבגרות יתחילו בכיתה יא' בלבד, מספר הבגרויות לא יצומצם אך יחד עם זאת, יתבצע ריכוז של מקצועות לימוד. כאשר מדובר על מועדי ב' למבחנים השונים, כיום יוכלו לגשת אליהם רק אותם נבחנים אשר נכשלו במועד א', ולא כל אחד שמעוניין בשיפור הציון הסופי שלו. כמו כן, מספר השאלונים והטפסים השונים בבחינת הבגרות יצומצם בצורה משמעות וכן, מבחן הבגרות לא יכתב על פי החומר הנלמד בלבד, אלא על פי כ-70% מהחומר, בעת בה 30% האחוזים הנותרים ייבחנו באמצעות עבודת מחקר ייעודית בנושא. רפורמת הבגרויות תחלק את בחינות הבגרות לשלושה אשכולות עיקריים: השפה העברית, תרבות ומורשת, ידע עם מדינה ועולם. בעוד כי מקצועות כדוגמת אנגלית ומתמטקיה לא נכללים באותם אשכלות ומהווים חלק נפרד מתעודת הבגרות הסופית.