חינוך

חינוך ילדים עם הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז הינה תופעה נפוצה, על פי הנתונים כ-5% עד 10% מהילדים בית הספר עד גיל 12 שנים סובלים ממנה. ניתן להבחין בסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז כבר בגיל הגן, וכ-80% מהילדים ימשיכו לסבול מהפרעות קשב וריכוז גם בגיל ההתבגרות ובגיל הבגרות.

חשוב לאבחן ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז מוקדם ככל האפשר על מנת להציע להם טיפול יעיל ואפקטיבי, וכדי למנוע מהם נזקים אפשריים כמו קשיים בלימודים, הישגים נמוכים בבית הספר, בעיות התנהגות, בעיות בתחום החברתי והפסיכו התפתחותי ועוד. ראוי לציין כי העלייה במודעות להפרעות קשב וריכוז הביאה לכך שרוב הילדים מאובחנים עוד לפני המעבר לחטיבת הביניים או לתיכון, אך בכיתות הנמוכות ביסודי, לרוב כיתות א' עד ד', שיעור המאובחנים כבעלי ADHD עדיין נמוך יחסית.

סימנים קליניים להפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים בגיל הגן באה לידי ביטוי בעיקר בחוסר שקט ומשמעת, בהתפרצויות זעם ובכי, בחוסר ריכוז והתמדה במשימות, בקושי לציית לכללי משחקים ולעיתים הילדים נוטים להסתכן בגלל חוסר מודעות לסכנה. הם עשויים לסבול מקשיים התנהגותיים העלולים לעורר תסכול וכעס מצב הצוות החינוכי וההורים, לכן הילד עלול לפתח תגובות כמו התבודדות, אלימות כלפי אחרים ועוד.

ילדים בבית ספר יסודי הסובלים מהפרעת קשב וריכוז לרוב יתנהגו בצורה אימפולסיבית, יסבלו מהתפרצויות זעם וכעס, והם עלולים להסתגר ולהתקשות בחברה. בדרך כלל הם יהיו פחות מקובלים, יתקשו בלימודים, יסבלו גם מקשיי התארגנות ויתקשו להשלים משימות.

לכן, אבחון וטיפול מקצועי ומותאם לילד חשוב מאוד בגיל צעיר, עם זאת יש לאבחן במקצועיות את הילד כיוון שישנם לא מעט ילדים הפועלים באופן חריג יחסית המקבלים תווית של ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז, למרות שהם סובלים מבעיה אחרת.

טיפול נכון בהפרעת קשב וריכוז

יש מגוון טיפולים המיועדים לילדים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז, החל מטיפול תרופתי באמצעות ריטלין ותרופות אחרות, דרך טיפול פסיכולוגי ועד טיפול רגשי המבוסס על תהליך מובנה והדרגתי בשילוב ההורים, הצוות החינוכי והסביבה.

הורים רבים ממהרים לספק תרופות מעוררות כמו ריטלין לילדים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז, אמנם הריטלין מסייע לילדים וניתן לראות שיפור בהתנהגות וביכולות הקוגניטיביות שלהם, אך יש לא מעט תופעות לוואי לתרופות הכימיות, ומעבר לכך יש להקפיד לקחת את התרופה והטיפול לא פותר את שורש הבעיה.

אפשר להציע לילדים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז טיפול על ידי פסיכולוג או מטפל רגשי, יש שיטות טיפול נוספות המוצעות כיום להורים לילדים המאבחנים, אך הפתרון המומלץ כיום הוא טיפול רגשי והתנהגותי המותאם לילד, ללא צורך במתן תרופות.

טיפול בהפרעת קשב וריכוז במרכז תפנית מותאם למאפייני הילד וכולל סיוע והדרכה גם להורים, מאחר ולסביבה של הילד יש תפקיד מרכזי לסייע לו. המרכז לטיפול רגשי מציע תוכנית טיפולים ייחודית בשילוב הצוות החינוכי, ושיעור ההצלחה עומד על 98%.

דילוג לתוכן