קהילה

חגיגת בת מצווה בספירת העומר

לספירת העומר יש מקום של כבוד בלוח השנה היהודי. בתקופה זו, אשר חלה מחג הפסח עד לשבועות, נהוגים דיני אבלות. לכן יש הגדרות הלכתיות ספציפיות עבור חגיגות אירועים בזמן זה של השנה. במאמר הבא נעסוק בחגיגת בת מצווה ואירועים נוספים בימי העומר, בהבדל ביחס של עדות שונות לימים אלו ועוד.

ספירת העומר – קווים לדמותה

ספירת העומר היא מצווה המשויכת לקטגורית 'עשה' (קבוצת מצוות בה יש לנהוג באופן אקטיבי כלפי משהו ולא על דרך ההימנעות). מקורה מופיע בספר ויקרא שהוא אחד מחמשת חומשי תורה. קיום המצווה טומן בחובו כמה משמעויות, החל מטעמים חקלאיים (הודיה ותפילה לתקופת הקציר המתרחשת במקביל לספירה) ועד להכנה למתן תורה, אשר קורית כמובן בחג השבועות.

בתקופת העומר קרה אירוע מכונן על פי התלמוד: כ- 24,000 תלמידיו של רבי עקיבא מתו בימים אלו. על כן תקופה זו מוכרזת כזמן אבל בלוח השנה היהודי, ובהתאם אסור להסתפר בה, לשמוע מוזיקה או להתחתן.

מזרח ומערב – האם יש הבדל?

עולה השאלה בדבר חגיגת בת מצווה בספירת העומר וכן אירועים חגיגיים נוספים שנפלו במקרה על זמנים אלו – האם מותר לקיימם? התשובה הכללית אומרת שכן, אך עם סייגים מסוימים. אולם לפני שניכנס לניואנסים של בת מצווה בזמן העומר מוטב לתת הסבר קצר על נהגי ספרד ואשכנז.

כמו כל דבר כמעט בהלכה היהודית, גם העומר מצוין שונה אצל הספרדים והאשכנזים. על פי הספרדים, תקופת האבלות נמשכת עד בוקר ל"ד בעומר (אם כי בל"ג בעומר עצמו מותר לנגן ולרקוד, אך עדיין לא להתחתן ולהסתפר). אצל האשכנזים האבלות נפסקת ממש ביום ל"ג בעומר, אך האיסור על נישואים ושמחות גדלות ממשיך עד ראש חודש סיוון, זכר למאורעות טרגיים נוספים שקרו בעדה האשכנזית בזמנים אלו של השנה, בימים עברו.

כיצד חוגגים בת מצווה בזמן העומר?

סעודת בר מצווה היא מצווה, ולכן על אף איסור השמחות החל בספירת העומר עדיין נהוג לקיימה. אותו כלל תקף עבור בת מצווה, שעל אף שבימי קדם לא נחשבה כמו חגיגת בר מצווה, היום מייחסים לה ערך שקול.

כמובן עולה כאן איזשהו דיסוננס – איך החגיגה הפרטית של הנערה מתיישבת עם האבל הכללי של הקהילה היהודית? כיצד תוכל היא לצלם בוק בת מצווה ולערוך חגיגה למרות האיסור החל על חגיגות בתקופה זו? לסוגיה זו נדרשים לא מעט רבנים והדעות בהתאם מגוונות. יש שמקדשים את ערך החגיגה ומתירים את יום המצווה כיום רגיל בלוח השנה – יום שבו מותר לעשות סעודה, לשאת דברי תורה וגם לחגוג עם מוזיקה וריקודים. אחרים מאשרים את קיום החגיגה אך ללא ריקודים ומוזיקה כלל. קיימות גם פסיקות אשר הולכות על דרך האמצע – השמחה מותרת באופן מלא, אך הריקודים אסורים בימים אלו.

דברים נוספים שכדאי לדעת

הסייגים על חגיגות בת מצווה מלאות מתבטלים כאשר מדובר בימים המוגדרים כימי שמחה כגון יום ירושלים, יום העצמאות וכדומה. כך אפשר למעשה לחגוג שמחה כפולה באמצע תקופת האבלות.

עוד איסור משמעותי בהקשר של ספירת העומר הוא על נגינת שירים עבריים שאינם שירי קודש בזמן החגיגה. ההלכה אינה חד משמעית בנושא זה אך לא מעט בריות נוהגים להימנע מהשמעת שירים אלו בזמן החגיגה, אם זאת אכן מתקיימת בספירת העומר.   

דילוג לתוכן