ירושת קניין רוחני מאדם שנפטר
הסדרת קניינו של אדם לאחר מותו היא תחום סבוך וטעון רגשית במרבית המשפחות, ולשם כך ישנה אסדרה משפטית של הטיפול ברכושו של המנוח על ידי צוואות המנוהלות בידי עורכי דין. אך מה בנוגע לקניין הרוחני שמותירים אחריהם אנשים, כמו יצירות מוסיקליות, ספרים, סרטים, ציורים וכיוצא באלה? האם גם הם כלולים בירושה? במאמר זה תוכלו לקבל מידע על הדינים השונים הנוגעים למקרה של ירושת קניין רוחני לאחר המוות ותבינו האם ניתן להתייחס אליו כאל רכוש המועבר בירושה באמצעות צוואה.
מהו עיזבון?
למעשה כל מידע הנחשב לבעל ערך כלכלי, כמו זכויות יוצרים על מחזה, אלבום, סרטון או המצאה, מוגדר כ"נכס". המושג 'עיזבון' אמנם אינו מוגדר בפירוש בחוק, אך על פי הפסיקה בנושא מכלול הנכסים, הכספים, הרכוש, הזכויות והחובות של אדם הם שמרכיבים את עזבונו, ואף מועברים בירושה ליורשים המפורטים בצוואה. יש לציין שלעתים הגדרה זו כוללת גם יצירות שהמנוח לא החשיב או הביא בחשבון, דוגמת תכתובות אישיות או יומנים.
ישנן שתי אפשרויות שכיחות: אם האדם שמת ערך צוואה, העיזבון יחולק לפי הוראות הצוואה, בהתאם לצו קיום הצוואה. אם האדם שמת לא ערך צוואה, העיזבון יחולק בין יורשיו החוקיים, בהתאם לצו הירושה.
קניין רוחני לעומת חומרי
הסכסוכים המתגלעים בנוגע לקניין רוחני נובעים על פי רוב מכך שיוצרים נוהגים למכור את יצירותיהם עוד כשהם בחיים, אך לא תמיד המכירה נותרת בעינה לאחר המוות. כפי שנקבע בסעיף 8 לחוק הירושה הישראלי: "כל העברה של זכויות לאחר המוות, שלא נערכה בדרך של צוואה, בטלה". יש לבחון אם מדובר במכירה נקודתית לצורך ספציפי, ובמקרה זה הכתוב בצוואה עולה על המכירה, או שמא המכירה הייתה כללית ומיידית. במקרה זה תיחשב להעברה חוקית של רכוש מיד ליד לכל דבר ועניין, ממש כאילו היה זה בית או חלקת אדמה.
החוק מתייחס באופן שונה גם לסוגיו השונים של קניין רוחני. כך למשל זכויות היוצרים על יצירות ספרותיות, אמנותיות, דרמטיות ומוסיקליות מוגנות (ושייכות ליורשים) כל חיי היוצר ועד לתום השנה ה70 לאחר מותו. לעומת זאת המצאות בתחום הטכנולוגי עליהן נרשם פטנט מוגנות כ20 שנה ממועד הגשת הבקשה.
כיצד העיזבון מחולק ומנוהל?
במרבית המקרים המשפחה אחראית על ניהול עיזבון של הנפטר בלא התערבות חיצונית. עם זאת, במקרים של חילוקי דעות או יורשים נפקדים ממנה הרשם לענייני ירושה מנהל עיזבון רשמי, אשר תפקידו לאתר את היורשים, לפרוע את חובותיו של המנוח ולהסדיר את חלוקת הנכסים בין היורשים. בסמכותו של המנהל גם להגיע לפשרה במידת הצורך.
ירושה דיגיטלית
אחת השאלות הבוערות המונחות לפתחם של משפטנים העוסקים בדיני ירושה בעשורים האחרונים היא שאלת הקניין הדיגיטלי, הנכלל בהגדרת הקניין הרוחני. מי שהלכו לעולמם מאז שנות האלפיים הותירו אחריהם חומרי מחשב, תיבות אימייל, פרופילים ברשתות החברתיות, סיסמאות לחשבונות.
לפי שעה אין תיקון בחוק הירושה המתייחס לבעלות על נכסים דיגיטליים, אף על פי שהיה ניסיון לחקיקה מעין זה שנפסק עם פיזור הכנסת. מסיבה זו הרשתות החברתיות מציגות נהלים ברורים בנושא, לפיהם הדפים הופכים לדפי הנצחה, ולרוב יתר המסמכים נחשבים לחלק מהעיזבון.