מהי ציסטה בשחלה ואיך מטפלים בכך
נשים רבות סובלות מציסטה בשחלה. לעיתים הציסטה מופיעה כחלק ממחלת האנדומטריוזיס וישנן פעמים שהופעתה של ציסטה בשחלה היא תוצאה של טיפולי פוריות. ברובם של המקרים הציסטה היא ממצא שפיר וניתן לטפל בה על ידי מעקב בלבד. עם זאת, ישנם מקרים הדורשים התערבות מעמיקה יותר כגון ניתוח לפרוסקופיה לכריתת הציסטה.
סוגי ציסטות שחלתיות
ישנם סוגים רבים של ציסטות בשחלות. התסמינים הנובעים מציסטה בשחלה הם שונים וישנן ציסטות שיגדלו גם ללא כל תסמינים ויתגלו רק בבדיקה שגרתית. בין התסמינים ניתן למצוא כאבי בטן חזקים וחד צדדיים, הפרעות הורמונליות ושיבוש המחזור החודשי, אי פריון, כאבים כרוניים באגן, כאבים בעת קיום יחסים ותחושת נפיחות בבטן. בכל מקרה שעולה חשד להימצאותה של ציסטה בשחלה יש להיוועץ עם רופא.
כדי לקבל מושג כללי אודות סוגי הציסטות השונות הנה מספר דוגמאות:
- ציסטות תפקודיות – ציסטה בשחלה שמופיעה לרוב בגיל הפוריות. ציסטה זו קשורה לרוב למצב של חוסר איזון הורמונלי. גודלה כ-4 עד 5 ס"מ והיא נוטה להיעלם תוך חודש עד חודשיים.
- ציסטה פוליקולרית – במהלכו של שלב הביוץ נוצרת לעיתים חריגה ובה הביצית יוצאת מהזקיק הבשל. במצב זה הזקיק עלול להמשיך להתפתח ולייצר הורמונים ולהפוך בשל כך לציסטה.
- ציסטות אנדומטריאליות – ציסטה בשחלה אשר נקראת גם אנדומטריומה. בעקבות גדילת מוקדי אנדומטריוזיס מופיעה הציסטה. ציסטות אלו דורשות התערבות כירורגית.
כאמור, קיימים עוד סוגי ציסטות כגון ציסטת גופיף צהוב, ציסטה דרמואידית וכו'. כדי לקבל אבחנה מדויקת יש לבצע בדיקה גניקולוגית מקיפה. בתום הבדיקה ניתן לדעת אם קיימת ציסטה בשחלה או לא, מה סוג הציסטה, האם היא שפירה או ממאירה ומה מהלך הטיפול המומלץ במצב זה.
דרכי טיפול בציסטה בשחלה
דרכי הטיפול בציסטה בשחלה הן מגוונות. ייתכן ותזדקקי להיות במעקב בלבד, שכן יש ציסטות שנעלמות מאליהן לאחר זמן מה. יתכן ותתבקשי ליטול גלולות ויתכן ותידרש התערבות כירורגית. בהתערבות כירורגית מבצעים ניתוח בלפרוסקופיה בו כורתים בזהירות את הציסטה. כדאי מאוד להקפיד שאת הניתוח יבצע רופא אשר מתמחה בתחום זה, שכן זהו ניתוח רגיש וחשוב. כריתת הציסטה אמורה להוביל להקלה משמעותית בסימפטומים – הקלה בכאב והפסקת השיבושים ההורמונליים שחלו בעקבותיה. יש לציין כי לעיתים כריתת ציסטה יכולה גם להתבצע בשיטה פתוחה, כלומר על ידי פתיחת הבטן במהלך הניתוח. לאחר שעברי אבחון מקצועי אצל רופא הנשים שלך הוא יוכל גם להסביר לך מהו המהלך הטיפולי הנכון ביותר עבורך.
חשוב לציין כי במקרים החמורים של ציסטות תפקודיות ואם הבעיה פוגעת בפריון האישה, נהוג להציע טיפול בגישה הלפרוסקופית. רוב הציסטות דורשות מעקב שוטף, לעיתים הרופא ימליץ על טיפול באמצעות גלולות למניעת הריון, אך כאשר הרופא המומחה ממליץ לכרות את הציסטה לרוב הוא יבצע את הטיפול באמצעות ניתוח לפרוסקופי, דרך חתך זעיר.