מה זו פוסט טראומה ומה אפשר לעשות איתה
המלחמה האחרונה מציפה שוב ברחוב הישראלי את כל מה שנוגע לפוסט טראומה. אנחנו לא צריכים לספר לכם כי מדינת ישראל היא מדינה רוויה מלחמות ואתגרים. מדינת ישראל היא מדינה בה רבים מעידים על עצמם כמי שעברו חוויות אשר השאירו צלקות כמו פוסט טראומה. במאמר הבא ננסה קצת לפשט את המושג. ננסה להסביר מה זה אומר להיות בפוסט טראומה, מתי יודעים כי מדובר על מה שאפשר לעבור בעזרת טיפול אישי קצר ומתי אנחנו מבינים כי הגיע הזמן לקבל מענה מקיף ומלא יותר. אז כל מה שרציתם לדעת על טיפול בטראומות תמצאו כאן. בואו נצא לדרך ביחד עכשיו.
מה זו בעצם פוסט טראומה
פוסט טראומה היא תופעה מוכרת בפסיכולוגיה. פוסט, זה מינוח לועזי המכנה את פרק הזמן לאחר האירוע. אותו אנחנו מכנים בתור 'טראומה'. כלומר, אנחנו מדברים מה שקורה לנפש אחרי שהתרחש אירוע קיצוני. ניקח למשל אירוע כמו תאונת דרכים. הנהג עלה על הרכב ונסע לעבודה כמו בכל יום. פתאום, אופנוע חתך את מסלול הנהיגה שלו והנהג שלנו איבד שליטה על הרכב. בנס, איש לא נפגע מלבד הנזק שנגרם למכונית. אבל הנהג הרגיש באותם רגעים כאילו אין לו שליטה ולכן, עכשיו, אחרי הטראומה, הוא עלול לחוש סיפטומים שונים. למשל, חלומות ביעותים, קשיי שינה, עליה של תחושות כמו חרדה או אפילו דיכאון. יש כמו תחושה של חוסר אונים ואולי נראה חשש הולך וגובר משימוש בכלי רכב. כל אלו סימנים של פוסט טראומה. כלומר, סוג של מחלה של הנפש לאחר שהאירוע התרחש. זו כמובן דוגמא מינורית אבל אנחנו יכולים לראות תופעות כאלו לאחר מקרים רבים. מלחמות, פיגועי טרור וכדומה, כל אלו משאירים צלקות על הנפש לפרק זמן משמעותי. אנחנו יודעים כי בדרך כלל, אצל הרוב הנורמלי, תופעות הדחק הפוסט טראומתיות יחלפו בתוך שבועיים עד חודש ימים. אבל, אישפוז פסיכיאטרי של ממש, יהיה רלוונטי רק לחלק קטן מאותם אלו הסובלים מפוסט טראומה.
בדרך כלל אשפוז ינתן כמוצא אחרון. למי שאנחנו רואים כי הוא הגיע למצב רגשי בו הוא עלול להפוך מסוכן לעצמו או לאחרים. אבל האמת היא כי אנחנו ממש לא צריכים להגיע לשם. אנחנו רק צריכים לדעת לקבל עזרה בזמן.
מתי עלינו לבקש עזרה מקצועית
אז האמת היא שאין ממש נכון ולא נכון בעניין הזה. אבל אם אתם רואים ירידה בתפקוד לאורך זמן, עליה של רגשות קשים וכן הלאה. זה הזמן לבקש מענה מקצועי. אנחנו, סניטי מקבוצת רוח ים, תמיד כאן לצידכם.