קצין בטיחות תעבורה- זה לא מיותר לכם
בעבר הלא רחוק מנהלי חברות היו רגילים לשאול: האם אני חייב להעסיק קצין רכב בחברה, או שאני פטור מן החובה החוקית הזו. התשובה היתה תלויה בכמות כלי הרכב בצי החברה ובסוג שלהם, ובמידה והיא היתה חיובית- נאלץ בעל החברה למרות חוסר רצונו לחפש מנהל צי רכב עבור החברה. היום שונים הם פני הדברים, בעלי ומנהלי חברות שואלים בדרך כלל: האם אני יכול להעסיק קצין רכב בחברה או שאין לי את האפשרות הזו. התשובה תלויה בתקציב הנתון של החברה ולפעמים באישור דירקטוריון, אבל כמעט תמיד היא עשויה להיות חיובית, ובעל החברה פונה בששון לחפש מנהל צי רכב עבור החברה. ממה נובע ההבדל ואיך קרה שהיום מרבית החברות בשוק מעוניינות מאד להעסיק מנהל צי רכב?
חובת החוק ומה שמעבר
מתי צריך קצין רכב בחברה? על פי החוק הישראלי, חלה חובה על כל חברה המחזיקה בצי רכב משמעותי להעסיק קצין בטיחות שתפקידו לנהל את צי החברה. כמה זה משמעותי? כאשר הצי מונה מעל 40 כלי רכב קטנים, או מעל 20 כלי רכב כאשר חלקם הם כלים כבדים. לא מדובר כמובן ברכבים פרטיים של עובדי החברה המשמשים אותם לצרכים היומיומיים שלהם, גם אם חונים בחניית המשרדים שלכם עשרות כאלו מדי בוקר. הכוונה היא לרכבים בשימוש עסקי ומנהלי של החברה, אשר נוטלים חלק בפעילות הכללית בחברה באופנים שונים.
למה זה כדאי
העסקת קצין בטיחות לצי הרכב מעבירה את מלוא האחריות עליו לקצין הנבחר. במצב זה, מנהלי העבודה העמוסים דיים יוכלו להפנות את משאביהם לעניינים החשובים להם, בשעה שלכל ענייני הרכבים יש דמות שמתפעלת באופן אישי. הרווח הבטיחותי הוא ברור- סביר להניח שרמת הבטיחות והאחריות על הרכבים תשתפר לעין ערוך כאשר יש מישהו שפנוי כל כולו לתפעול הצי בבטיחות ואין לו שיקולי רווח שיש מטבע הדברים לכל מנהל, או עומס טכני וניהולי שלא פעם נוטל את שיקול הדעת או גורם לאי שימת לב, שתוצאותיו עלולים להיות הרי אסון.
הרווח האישי של המנהלים
הסיבה שהביאה גם מנהלים שאינם חייבים להעסיק קצין בטיחות על פי החוק, להעסיק אחד כזה, היא הרווח המשמעותי שמפיקים בצוות הניהול של החברה הן במישור הטכני כאשר כל העול הקשור בצי מונח על מישהו אחר, והן במישור החוקי- אחריות חוקית לנזקים, כשלים, עבירות חוק ודומיהם. מחפשים כבר קצין בטיחות לחברה שלכם? דברו עם ג'קובסון, ניהול צי ברמה אחרת.