כללי

מהי צוואה על תנאי?

מומלץ לכל אדם לערוך צוואה כדי לדאוג לחלוקת העיזבון על פי הרצון החופשי של המצווה. החוק בישראל מכיר 4 סוגים שונים של צוואות, על ביצוען של הצוואות מופקד הרשם לענייני ירושה, ורצוי לערוך את המסמך המשפטי המחייב בעזרת עורך דין מקצוע ומנוסה בתחום הירושות והצוואות.

חשוב לדעת כי צוואה היא למעשה הצהרה בכתב, זהו מסמך משפטי מחייב שנועד להסדיר את חלוקת הרכוש של המנוח. החוק בישראל מכיר ב-4 סוגי צוואות – צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה. ניתן לערוך את הצוואה בהתאם לרצונו החופשי של האדם, אפשר לפרט קווים כלליים המנחים את היורשים לגבי חלוקת העיזבון של המוריש לאחר מותו, יש גם אפשרות לכלול בצוואה הוראות מדויקות ותנאים שונים לביצוע הצוואה וחלוקת הרכוש של המנוח.

תנאים בצוואה

המוריש יכול לכלול תנאים שונים בצוואתו, התנאים בצוואה יכולים לשמש כמעין שליחת יד מהקבר של המנוח מאחר ומטרת התנאים הכלולים במסמך המשפטי היא לקבוע הוראות שבקיומן היורש יוכל לזכות בחלקו בירושה שהותיר אחריו המנוח. אפשר לכלול תנאים בצוואה ככלי חינוכי שמטרתו להכווין את היורש להתנהגות מסוימת, בהתאם לרצונות של המצווה, ולמעשה התנאים בצוואה מאפשרים למוריש לשקף את האני מאמין שלו לגבי נושאים שונים.

כך לדוגמה, המוריש יכול לכלול תנאי בצוואה הקובע כי יורש מסוים יקבל את חלקו בעיזבון שהותיר אחריו המנוח רק אם יסיים את לימודיו באקדמיה, או תנאי הקובע שהיורש יקבל את חלקו רק לאחר נישואים והקמת משפחה, תנאי הדורש מהיורש להשתלב בעסק המשפחתי וכיוצא בזה. באמצעות תנאים בירושה אפשר להורות ליורשים להימנע מהתנהגות מסוימת, למשל חברות בכת, נישואים למי שאינם יהודים, גמילה מסמים כתנאי לקבלת החלק בעיזבון ועוד.

סעיף 43 לחוק הירושה קובע מהו תנאי דוחה לקיום הצוואה שהותיר אחריו המנוח, על פי סעיף זה רק אם מתקיים תנאי מסוים הכלול בצוואה, היורש יוכל לקבל את חלקו בעיזבון המנוח. סעיף 44 לחוק הירושה קובע מהו תנאי מפסיק, לפיו אם מתקיים תנאי מסוים הכלול בצוואה, היורש לא יקבל את חלקו בעיזבון או שזכייתו בחלק המגיע לו בצוואה תושהה. כך לדוגמה, המצווה יכול לכלול בצוואתו תנאי מפסיק הקובע כי היורש יקבל את חלקו בעיזבון רק אם יחתום על הסכם ממון עם בן או בת זוגו, לפיו בן אן בת הזוג מתחייבים על ויתור להגיש תביעה או להציב דרישה לקבלת חלק מהעיזבון אם בני הזוג מחליטים להתגרש.

כדאי לדעת כי צוואה על תנאי נחשבת לפופולרית בעיקר אצל בעלי נכסים ובעלי עסקים גדולים וחברות משפחתיות. ניסוח נכון של התנאים בצוואה יכול למנוע סכסוכי יורשים, להפחית סיכונים לעסק המשפחתי, לשמר את אופיו של העסק כולל זהות בעלי המניות גם לאחר מותו של אחד מהבעלים או מייסד החברה.

עם זאת, ניסוח לא תקין של התנאים בצוואה עלול לגרום לבעיות בין היורשים ולסיבוכים משפטיים, במיוחד אם קיים חשש של השפעה בלתי הוגנת על המצווה בעת ניסוח צוואתו. לכן, רצוי להיעזר בעורך דין מוסמך ומיומן בענייני צוואות וירושות.

חשוב לערוך צוואה על תנאי רק לאחר ייעוץ משפטי כדי למנוע טענות כמו השפעה בלתי הוגנת או תנאים שלא ניתן לקיים. כך המצווה מבטיח שצוואתו תכובד במלואה ולפי רצונו החופשי.

דילוג לתוכן