בת יםכתבה ראשית

פיילוט בבת ים: מיזם "חוסן קהילתי – עיר ללא התמכרויות"

מיזם "חוסן קהילתי – עיר ללא התמכרויות" בהובלת המשרד לחיזוק וקידום קהילתי, המרכז הישראלי להתמכרויות (ICA) ומפעל הפיס נחנך היום בבת ים. המיזם החדשני מייצר לראשונה תוכנית עבודה מקיפה ומסודרת לטיפול בתופעת ההתמכרויות ברמה המוניציפלית, תוך שימוש במודל הוליסטי אשר נשען על מודלים קהילתיים מובילים בעולם, במטרה לקדם קהילה בריאה, הנהנית מרווחה נפשית, ערבות הדדית ותמיכה חברתית. בשלב הראשון יתקיים פיילוט בעיר בת-ים ולאחר מכן יורחב המיזם לערים נוספות.

באירוע חגיגי שהתקיים היום במשרדי המרכז הישראלי להתמכרויות (ICA) בנתניה במעמד השרה לחיזוק וקידום קהילתי, אורלי לוי-אבקסיס, מנכ״ל המשרד חגי רזניק מנכ"ל מפעל הפיס, עו"ד בני דרייפוס, מייסד-שותף ויו"ר המרכז הישראלי להתמכרויות, ד"ר אריאל קור ומייסד-שותף ומנהל אקדמי של המרכז הישראלי להתמכרויות, פרופ' שאולי לב-רן, נחנך פרויקט "חוסן קהילתי – עיר ללא התמכרויות".

"חוסן קהילתי- עיר ללא התמכרויות" הינו מיזם חדשני שנועד לייצר לראשונה מענה כולל והוליסטי לתופעת ההתמכרות בישראל, תוך שימוש במודל השם דגש על התמודדות עם בעיית ההתמכרות על כלל היבטיה, הן בפן ההסברתי, הן בפן המניעתי והן בפן הטיפולי. התכנית מהווה התערבות מקיפה ברמה העירונית למניעה וטיפול בהתמכרויות בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים והיא מסתמכת על מודלים קהילתיים מובילים בעולם, אשר הוכיחו יעילות במניעת התמכרויות ברמה קהילתית ועירונית. התכנית תכלול גיבוש צוות היגוי עירוני רב תחומי והכשרה של גורמי מפתח בעיר, בתוכם הורים, תלמידים, צוותי חינוך, רווחה, טיפול ובריאות, לצמצום ומניעה של התמכרויות לסוגיהן השונים ולקידום רווחה נפשית קהילתית.

זאת ועוד, שולחן עגול עירוני יחבר את גורמי החינוך, הרווחה, הבריאות, הספורט, התרבות, תנועות הנוער, מרכזי הצעירים ועוד, על מנת לקדם פעילויות כגון: תוכניות מניעה בבתי ספר המיועדות למורים, תלמידים והורים, הכשרות לגורמים טיפוליים וחינוכיים, קיום פעולות הסברה דיגיטליות ועוד.

השרה לחיזוק וקידום קהילתי, אורלי לוי-אבקסיס: "בעיה בקנה מידה כל כך נרחב מצריכה פתרון נרחב. מיזם "חוסן קהילתי – עיר ללא התמכרויות" חותר לייצר מודל מקומי בר קיימא לקידום חברה בריאה, בגוף ובנפש, ללא נגע ההתמכרות. מגפת הקורונה החמירה את מגפת ההתמכרויות ועלינו לעשות כל מה שאפשר כדי לוודא שכשהנגיף ייעלם מחיינו, הוא לא ישאיר אחריו נזק נפשי לעשרות שנים קדימה. לקהילה, יש כוח אדיר להרים את עצמה למעלה ולייצר שינויים מבניים עמוקים וברי קיימא וזה מה שבאנו לעשות."

מנכ"ל מפעל הפיס, עו"ד בני דרייפוס: "מפעל הפיס משקיע לאורך שנים משאבים רבים במלחמה בתופעות של התמכרות יחד עם שותפיו במגזר השלישי – מסיוע בקידום המחקר, דרך קמפיינים של הסברה לציבור, סיוע למרכזי מניעה וטיפול במכורים ועוד. אנחנו שמחים להשיק היום יחד עם המשרד לקידום קהילתי והמרכז הישראלי להתמכרויות תכנית עבודה כוללת, מקיפה ומסודרת לנושא, בתקווה להוביל יחד עם הרשויות המקומיות בישראל שינוי עמוק ומשמעותי בנושא."

יו"ר המרכז הישראלי להתמכרויות, ד"ר אריאל קור: "מגפת ההתמכרויות פוגעת במדינת ישראל כמעט בכל היבט: רפואי, נפשי, אפילו כלכלי – כאשר המגפה הזו עולה למשק הישראלי כ 7 מיליארד ש"ח בשנה. אני שמח שהארגון אותו השקנו לפני קצת יותר משנה יתרום מניסיונו והתמחותו למיזם החשוב הזה, בתקווה שהוא ייצר שינוי אמיתי בתפיסת הבעיה ופתרונה במדינת ישראל".

מייסד-שותף ומנהל אקדמי של המרכז הישראלי להתמכרויות, פרופ' שאולי לב-רן: "זו הייתה שנה קשה מאוד לבריאות הנפש בישראל. אנחנו ראינו החמרה של התמכרויות קיימות והופעה של התמכרויות חדשות, בין אם לחומרים או התנהגותיות. ההתמכרות מכה בכל קהילה בישראל. היא אינה תופעת שוליים. אני מברך על המאמץ החשוב הזה למנוע ולטפל בהתמכרות באופן רחב ומושכל".

דילוג לתוכן